Аз съм напълно ошашавена от това, което виждам в България, от това, че културата е навсякъде и е много близка до нас като музика, храна, сезони и гостоприемство, заяви известният мениджър в областта на телевизията и киното в Индия Гаятири Батра по време на среща в културния министър Вежди Рашидов.

Батра е у нас, за да се срещне с известни наши кино продуценти с цел „построяване на културен мост между България и Индия."

Двете страни имат много общи неща и чрез един такъв мост ще успеем да постигнем преместване на Боливуд насам и на България към Индия, подчерта Батра и подчерта желанието си да занесе български филми в родната си страна, за да помогне на индийците също да опознаят българския народ.

Госпожа Батра обаче не можа да се сети кой точно наш филм е гледала в Кан, но обясни, че „това, което е видяла е било много хубаво", определение, предизвикало смеха на Магърдич Халваджиян, присъствал на срещата заедно с редица наши продуценти и хора от бранша.

Идвам от една страна с много сериозна история, смесица от модернизъм и исторически богатства. Да дойда в България е един невероятен шанс да представя страната ви в Индия и света, заяви Батра и изрази желанието си да помогне за създаването на съвместни копродукции и позиционирането на България в боливудското кино.

(Индийската филмова индустрия - неформално наречена Боливуд, е една от най-продуктивните и могъщи в света).

Тя призова българските продуценти да отидат и да изследват Индия, да работят с тамошните им колеги. По този начин и хората ще разберат повече за България и ще поискат да я посетят и да изследват културата и традициите й.

Министър Рашидов не скри радостта си от факта, че е спомогнал за осъществяването на живата връзка межди индийските и българските кинодейци.

Не е толкова голяма беда, че българското кино не е толкова познато. Всички знаем, че за това си има и причини, защото ние дълги години бяхме едно капсулирано общество, обясни културният министър на индийските си гости, като направи кратко припомняне на историята ни.

Той обясни, че много ще радва повече хора в света да видят българското изкуство: „Този народ е много  талантлив и ще се радвам, ако намерим лостове и вие да го опознаете."

В тази връзка Вежди Рашидов вече е стегнал куфарите и изрази готовност веднага да тръгне за Индия. Той поиска съдействие от Гаятири Батра и за организиране на Седмица на българското кино там, а от наша страна няма никакъв проблем да бъде направена Седмица на индийското кино в София.

Много са близки по манталитет двата народа, така че ще се радвам да си сътрудничим и повече хора в света да видят българските филми.