Вече има сигнали за набези от търсачи на антики или сувенири на римското селище край Сарафово. Охрана няма, а местни жители са забелязали, че хора масово прибират части от археологичната находка. Вече е разрушена част от откритата канализация.

Припомняме, по време на морска стихия в началото на месеца близо до почивната военна база в бургаския квартал Сарафово бяхара зкрити зидове от древна постройка, вероятно от римско време.

Малко по-късно в бурното море бе забелязан и масивен обект, наподобяващ каменен саркофаг.

От община Бургас уточниха, че докато парите за разкопките бъдат преведени и изминат процедурите до реалното започване на археологическите проучвания, охраната на обекта е поверена на собствениците, на чиято територия се намира римският град, а това са военните.

"Дано хората не унищожат сами това, което дори морската стихия не успя да разруши", молят се археолозите, цитирани от burgas24.

Само спешните археологически проучвания могат да дадат по-конкретни отговори, включително и за това как се е казвало римското селище край Сарафово. То не фигурира в старите карти и документи, но е открита каменна колона с надписи, а при разкопките могат да излязат и други писмени източници.