Шест тона боклук, храсти и дървета бяха премахнати от римски мавзолей, датиращ от IV век.

Археологическият паметник в столичния квартал „Лозенец" бе обрасъл в бурени. Обектът дълго време приютяваше бездомни, които дори бяха разположили дюшеци и завивки до каменните саркофази на знатните римляни.

Сред боклуците бяха намерени патрон за автомат „Калашников" и спринцовки.

Инициативата за почистването на „Римския съботник" е на „БалкаНова" и скулптора Андрей Врабчев. Тя е подкрепена от екипа на Списание 8.

В почистването активно се включиха художничката Станка Желева със съпруга си Адриан, зам.-кметът на София Христо Ангеличин, столичани и много ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров" в София.

Обектът е открит през 2001 г. от архитектите Марио Иванов и Константин Шалганов.

Търсихме вила наоколо, дори тайно се катерихме в частни строежи, с риск да не излезем от тях. Не намерихме, заяви Иванов.

Възможно е мавзолеят да е част от комплекс с римската базилика, която е на 200-300 м и също е много западнала. Може мавзолеят да е на висше духовно лице, но не намерихме доказателства, обясни той.

От думите му стана ясно, че римският мавзолей е бил ограбен още в миналото. Сега за археолозите са останали само златна монета и златен накрайник за колан.

След приключване на разкопките никой не поема инициатива за укрепване и консервиране. Изложен на дъжд, сняг, вятър и набези на хулигани, обектът започва да се руши. Портата вече я няма, констатира археологът.

За съжаление такава е съдбата и на десетки други обекти в страната, въпреки че законът позволява отдаването им на концесия, коментира Марио Иванов.

От своя страна инициаторът на събитието Ивелина Кючукова обясни, че целта на инициативата е да събуди интереса и да увеличи познанията и желанието за полагане на грижи от страна на гражданите за богатото археологическо наследство на България.

Почистването на мавзолея е със съдействието на Столична община, която осигури техниката за извозване на боклуците.