Пушкин Цяла Русия отбелязва днес – 10 февруари, 166-та годишнина от смъртта на Александър Сергеевич Пушкин, предаде news.ru.

По традиция в днешния ден на могилата в Светогорския манастир в Пасковска област бяха положени цветя на гроба на Пушкин, а монасите отслужиха панахида.

Мероприятията в Москва по случай годишнината от смъртта на Пушкин започнаха с църковна служба в Катедралата Богоявление, в която поета е бил покръстен.

Пред паметника на площада на Пушкин пък звучат стиховете на големия руски поет. Музеят на Пушкин пуска на днешния 10 февруари своите посетители безплатно.

В памет на поета ще бъде поставена изложбата “Пушкин в изкуството на ХХ век”, а в “Театър на петия етаж” ще бъде показан спектакълът за деца “Там, по незнайните пътеки”.

В последната квартира на поета, на Мойка, номер 12, в Петербург, където Пушкин е починал, са се събрали политици, творци и почитатели на изкуството, които точно в 14.45 часа, когато сърцето на поета е ударило за последен път, вскички запазиха минута мълчание.

В Петербург също се провеждат много мероприятия в памет на Пушкин, както и в много други руски градове.