Заплатите на артистите се увеличават с около 40 %, заяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев след като обяви номинациите за Националните награди за сценични изкуства ИКАР 2019 г.

"Миналата година беше подписано споразумение с Българската асоциация на работодателите - БАРОК за увеличение с не по-малко от 15% на заплатите. Това увеличение беше постигнато и беше приложено", обясни Мутафчиев.

Подписаното т.г. браншово увеличение увеличава възнагражденията на актьорите с още 15%. Освен това имаше 10%, наложени административно от държавата увеличения заради инфлацията и за това, че не бяха увеличавани заплатите дълго време.

Така на практика възнагражденията на заетите в театрите ще бъдат повишени с общо 40%.

Плавно ще постигнем увеличение на заплатите на българските творци, работещи в театрите, да упражняват достойно професиите си без да съжаляват един ден, че животът им е минал по сцената на българските театри. Да не се запитат: "Какво се случи с нас", каза Мутафчиев.

Мисля, че работим добре със синдикалните организации, увеличенията предстоят и се случват. "Имаме подкрепата на министър Банов, държа да кажа - подкрепата на министър Банов заплатите на колегите да бъдат увеличавани", каза Мутафчиев.

Причината да повтори името на министъра на културата Боил Банов е скандала "Ало, Банов съм", който започна с представяне на записи от депутата на БСП Елена Йончева.

Сигналите и записите бяха изпратени и в прокуратурата, и в Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.