С юбилейна изложба „Първите 100“ и Ден на отворените врати Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи своята 100-годишнина, съобщават от институцията.

Денят на отворените врати е обявен на 5 юли, вторник, от 10.00 до 22.00 часа. От 18.00 до 20.00 часа концерт ще изнесе Гвардейският представителен духов оркестър.

От музея разкриват, че юбилейната изложба представя първия век от развитието му, като поставя в центъра на вниманието онова, без което днес той нямаше да съществува – неговите създатели в лицето на Министерството на войната, дарителите и изборите на музейните работници за комплектуване на различните колекции, създали днешния му облик.

Изключително ценни експонати – уникати ще бъдат част от изложбата само на 5 юли. Повечето от тях досега не били представяни пред публика. Сред тях са голямото огърлие на ордена „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, ежедневният и официалният жезъл на Борис III и яйца на Фаберже и скъпи бижута.

Това огърлие е най-високото отличие на Царство България, чийто единствен носител и негов Велик магистър е монархът. Жезлите на Борис III са едни от най-ценните царски символи, изработени по поръчка. Яйцата на Фаберже и скъпите бижута пък са произведения на ювелирното изкуство.

Музеят ще работи с удължено време, за да може всички желаещи да се докоснат до уникатите, допълват от културната институция.

Щели да бъдат представени и емблематични реликви на най-големите дарители на музея. Сред тях са непоказвани лични саби и ками източен тип на първия български княз Александър I, както и Великият кръст на военния орден „За храброст“, дарени от графиня Йохана Хартенау. Част от експозицията ще бъдат и перодръжката и мастилницата, с които ген. Православ Тенев подготвя заповедта за създаването на Военния музей, и писалището, на което ген. Жеков я парафира.

Някои от слабо познатите, но изключително любопитни колекции, щели да покажат богатството и разнообразието от съхранените в музея артефакти. Такива са колекция „Музикални инструменти”. Тя съчетава изкуството на войната с това на музиката. Колекцията „Архив” пък потапяла гражданите в необятния свят на държавни, обществени документи, научни издания и топографски карти. Малко познати елементи от бойните знамена на армията – символи на държавността и независимостта, щели да бъдат показани в колекцията „Знамена”.

От музея разкриват още, че за първи път ще бъде повдигната завесата и посетителят ще бъде въведен в скрития свят на институцията - неговите фондохранилища и реставрационно ателие. От НВИМ са убедени, че изложбата ще се превърне в истински пърформанс, защото реставратори и фондохранители ще бъдат реална част от експозицията и ще демонстрират своята работа.

Малките посетители също не са забравени. За тях е подготвено специално изложбено пространство. Там те могат да научават нови неща и да се докоснат до макети на военни машини. Освен това в интерактивна игра, те ще се превърнат в истински музейни работници.