Съкровището от 10 000 паметници на културата, което НИМ получи преди дни, ще бъде изложено в Лувъра.

Идеята е на министър Вежди Рашидов, който заедно с вицепремиера Симеон Дянков и директора на Националния исторически музей присъстваха на официалното предаване на експонатите във ведомството на Божидар Димитров.

Тази колекция има достойни неща, които спокойно могат да се покажат в Лувъра, защото са наистина изключително ценни, заяви Рашидов.

Той допълни, че още другата седмица за френската столица заминава работен екип с участието на Божидар Димитров, който да уточни детайлите по въпроса. Никога в историята си Лувъра не е показал друга чужда колекция, това ще се случи за пръв път, подчерта още културният министър. Той изтъкна, че музеят представя само свои собствени ценности и излагането на нашата колекция там е уникално събитие.

Вежди Рашидов разказа и за своя среща с директора на Лувъра Анри Лоарет, на която му обяснил, че страната ни притежава ценности, с които френският музей би се сдобил много трудно. Тогава той ми се присмя, сподели културният министър. След посещението си в България обаче Лоарет е променил отношението си.

Аз съм изключително благодарен, че България ще бъде първата страна, която ще бъде представена в новото разширение на музея, отредено за Византия. От Лувъра са проявили и интерес към ислямския ни архив, съхраняващ се в Народната библиотека. Това автоматично ни прави значима държава по отношение на паметниците, защото ние притежаваме ценности, които е хубаво да бъдат видени от света, допълни Рашидов.

Припомняме, ценностите, които са конфискувани в полза на държавата от Софийска градска прокуратура от група дилъри, бяха предадени на НИМ със заповед на финансовия министър Симеон Дянков. Днес той прояви особен интерес към представените десетки монети, които бяха определени от експерт като най-голямата находка на средновековни български монети.

Сред десетките експонати има български имитации на венециански и сръбски грошове и оригинални сръбски грошове, сребърни грошове на българския цар Михаил Шишман - Асен, както и цар Иван Александър.

Финансист номер едно изтъкна, че находките, които сега придобива историческият музей, 20 г. са били с неустановен произход. Благодарение обаче на активната работа на прокуратурата, митниците, следствието, министерствата на културата и финансите за 3-4 месеца те са открити и върнати, изтъкна Дянков.

Най-хубавото е, че това правителство започна много активно да прибира, да връща, похвали се от своя страна министър Рашидов. Той съобщи още, че откраднати експонати от къщата-музей на Никола Танев преди 20 г. са върнати там.