Единен онлайн каталог дава възможност за търсене на заглавия на книги, на списания, архивни материали и други библиографски данни сред почти 2 милиона записа. Търсенето е абсолютно безплатно и е достъпно за всеки чрез Сводния каталог НАБИС /nalis.bg/, проект на Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система".

Главната цел на проекта НАБИС е създаването на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който да дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на тези библиотеки, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал.

До момента 27 библиотеки са се включили в проекта, като мрежата на участниците постепенно и постоянно се разширява. Издирването и ползването на библиографски източници, нужни на учени, преподаватели, студенти и специалисти във всекидневната им работа е трудно и отнема много време. Проектът за Сводния каталог НАБИС решава тези проблеми буквално с един клик, затова мотото е „Клик към знанието".

Учредители на Фондация НАБИС, която развива проекта за Сводния онлайн каталог, са Централната библиотека на БАН, Софийския университет „Св. Климент Охридски" и Американския университет в България, а финансирането е осигурено от фондация „Америка за България".

В съвета на експертите на фондацията участват зам.- директорът на Бодлеанската библиотека в Оксфордския университет Ричард Овъндън, директорът на университетската библиотека в Харвард и професор в същия университет Робърт Дарнтън и Диана Маркъм от Конгресната библиотека на САЩ.

Фондация НАБИС участва в проекта с 15 000 изображения, предоставени от български архиви, библиотеки, музеи и частни колекции.