Близо 200 души представители на киногилдията в България излязоха на пореден протест пред Народния театър „Иван Вазов".

Те носеха плакати с надпис: „Оставка"; „Ако има възможност ще дишаме. Ако има възможност ще раждаме."; „6 изкуства са достатъчни на България, седмото е излишно".

Културата на културния ни министър е срам за България", заяви от трибуната режисьорката Иглика Трифонова.

Киноартистите припомниха, че са завели дело срещу МС за неспазване на закона и допълниха, че настояват прокуратурата да се самосезира за внезапното прекратяване на производството при категорична експертиза.

Припомняме, протестът е срещу текст в бюджет 2011, според който държавата ще финансира филмопроизводството „при възможност".

Иглика Трифонова подчерта, че гилдията настоява министърът на правосъдието Маргарита Попова да се произнесе допустимо ли е в Закон за държавния бюджет да присъстват текстове, съдържащи изрази от типа „при възможност" и „до брой филми", което според артистите може да означава 0 средства и 0 филми.

Ако да - ние също ще си плащаме данъците при възможност", заканиха се Трифонова и колежката й Росица Вълканова от името на гилдията.

Те настояват още прокуратурата да се самосезира в какъв конфликт на интереси ресорният зам.-министър Димитър Дерелиев заблуждава, че български филми се създават от „изключително доволните" кинодейци от „Ню имидж" и от „Бояна филм".

От гилдията недоумяват как представители на „Ню имидж" контактува лично с премиера, а те са направили десетки опити, внесли са 25 писма, протести и декларации от началото на годината, но не са успели да осъществят диалог.

Киноартистите настояват за спокойна, делова среща, в която да се изчистят лъжите и манипулациите, лансирани непрекъснато в публичното пространство.

Във всички опити да разговаряме за скандала с пътуването на българската делегация до Венеция се държите попуилистки, но не талантливо популистки", категорични са протестиращите. „Кажете кой на кого плаща и от чии джоб", настояват още от гилдията.

Ако не ви стига нито талант, нито култура, нито възпитание и морал, за да излезете и да продължавате да твърдите, че скандалът с филма „Сбогом, мамо" е някакво недоразумение, вземете пример от италианската прокуратура и се самосезирайте за скандала с този фестивал", посъветваха киноартистите културния министър Вежди Рашидов и прокуратурата.

Протестиращите творци посочиха в своя ползва някои цифри: над 250 награди и участия в над 500 фестивала в периода 2005 - 2010 г., както и над 250 000 зрители на международни фестивали за 2009 - 2010 г.