Недостигът на пари можеше да провали феста, обявиха организаторите на Международния джазфест Банско 2004, два дни преди началото на седмото му издание.
Провалиха се гостуванията на известни американски джазмени, както и на една много добра, но скъпоструваща македонска джазформация, уточниха от организационния комитет.

Въпреки всичко обаче, на 8 август – неделя, със стрийт парад по улиците на Банско, в който ще вземат участие три Биг-бенда, започва джазфестът.
В шестте фестивални вечери, които започват в 19.30 на градския площад, участие ще вземат 22 групи и изпълнители.

Има няколко любопитни имена на музиканти от чужбина, но поглеждайки програмата става ясно, че “шоуто” ще бъде направено от българските участници.

Белослава По традиция най-сериозните имена от джазовата ни сцена са в Банско. Тази година дори има два “прощъпулника” – Белослава и Деси Тенекеджиева за първи път ще стъпят на сцената на Банско.

Белослава представя новата си продукция в компанията на Живко Петров – пиано, Лили Йончева – перкусии и Юрий Божинов – контрабас.

Деси пък започва един експеримент с група “Инсайд”, която е съвместен проект с Николай Иванов от “Ом” и с участието на Марио Иванов – бас, Стоян Павлов – перкусии и Мишо Йосифов – тромпет.
Проектът представя разработки на базата на самобитния фолклор, смесен с поп, соул, джаз и рап. Освен на български се пее на английски, френски, португалски и санскрит.
Песента от тази програма “I see more” е първата наша продукция, на която е предложено включване в компилацията “Buddha Bar”.

Деси-Инсайд Сериозното наше участие включва още Асен Дойкин квартет, в който на талантливия наш пианист партнират още Владко Карпаров – саксофон, Веселин Веселинов-Еко – контрабас и Атанас Попов – ударни.

Еко участва и в още един проект, именуван “Ол старс”, събрал едни от големите имена от различни генерации в българския джаз.
Идеята е на флейтиста Симеон Щерев, който кани още Тони Дончев – пиано, Христо Йоцов – ударни, Еко, Юлиян Янушев – саксофон, Владимир Славчев – тромбон и Венци Благоев – тромпет.

Разбира се Банско 2004 няма да мине и без биг-бендовете. В програмата са включени бендовете на БНР с диригент Янко Миладинов и Вили Казасян бенд. Любопитно е и участието на Камелия Тодорова, която води своя формация от британски джазмени.

Цинг От чуждото участие организаторите отличават виртуозния германски буги-вуги пианист Силван Цинг, който свири по най-престижните сцени и фестивали в Европа.

Интересно е и участието на известното полско Джаз Трио Войчех Пушек - пиано, Ромуалд Тварожек – контрабас и Арек Сколик – ударни, музиканти, присъстващи от години в полския и европейски джаз.

От Швеция пристига формация със странното и подсказващо име “Леле, леле, как сме го оплеле”, от което се подразбира българската “следа”. Това е Михаил Динчев – вокал, китара, тамбура, студент в Кралската музикална академия в Стокхолм.
Петимата от групата (останалите са шведи) изпълняват наша и балканска фолклорна музика със собствени аранжименти и добавени елементи от индийската музика.