Европейският културен парламент прие петиция в защита на руския художник Олег Мавромати, живеещ в България, съобщи blistermagazine.com

ЕКП е независима европейска организация, в която членуват водещи интелектуалци и творци.

Представителите на организацията изразяват своята дълбока загриженост от факта, че през 2000 г. заради своя художествена проява в Москва художникът е обвинен в разпалване на религиозна нетърпимост. Оттогава той пребивава законно в България със семейството си, като е подавал искане за политическо убежище, което му е отказано.

Тази година консулството при посолството на Руската Федерация в София е отказало да поднови изтеклия руски паспорт на Олег Мавромати. Това автоматично води до изтичане и на разрешението от страна на България за постоянно пребиваване.

Руските власти настояват, че е необходимо той да се завърне в родината си, за да се изправи пред съда. Българската Държавна агенция за бежанците, пред която художникът отново е изложил искането си за политическо убежище, още не е дала своя отговор.

Настояваме българските миграционни власти да признаят на Олег Мавромати статута на "чужденец без документи" и да ускорят придвижването на искането му за убежище въз основа на Всеобщата декларация за правата на човека, се посочва в петицията на ЕПК.

Олег Мавромати живее със съпругата си Боряна Драгоева в България от 4 години. Той напусна родината си след пърформанс, в който се разпъна на кръст като Иисус Христос, прикован с пирони за дървото. Акцията се казваше "Аз съм просто човек".
Тя бе заклеймена от православната църква, а авторът й обвинен за насаждане на религиозна омраза.