Дванадесетото издание на международния „София филм фест" ще се проведе от 6 до 16 март в София с допълнителна програма от 17 до 23 март в София, Пловдив и Бургас.

Програмата ще включва около 100 игрални, 20 документални и 60 късометражни филма.

Филмовата маратон ще бъде открит на 6 март в зала 1 на НДК с филма на Рангел Вълчанов „А днес накъде".

Основен акцент в 12-ия „София филм фест" ще бъде поставен върху съвременното руско кино.

 

В руската програма са включени някои от най-успешните и хитови филми на 2007 г. - претендентите за "Оскар" за чуждоезичен филм "12" на Никита Михалков и "Монгол" на Сергей Бодров-старши.

Ще може да видите още "Карго 200" на Алексей Балабанов, "Прости неща" на Алексей Попогребски, "Александра" на Александър Сокуров и „Пътешествие с домашни животни" на Вера Сторожева.

Международно жури ще определи основните награди на фестивала.

Председател е холандският режисьор Йос Стелинг, а сред членовете му са българската актриса Ани Пападопулу и режисьорите Сърджан Голубович (Сърбия, носител на голямата награда от 2007) и Алексей Попогребски (Русия, представил в София дебюта си „Коктебел").

За шести път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят).

Сред гала прожекциите и предпремиерите се открояват номинираният за „Оскар" за чуждоезичен филм „Катин" на режисьора Анджей Вайда, номинираният за 8 награди „Оскар" „Ще се лее кръв" на Пол Томас Андерсън, „Невидими", сред режисьорите на който са Вим Вендерс и Изабел Коаксе, „Няма ме" и „11-ия час", продуциран от Леонардо Дикаприо.

Холандският режисьор Йос Стелинг ще бъде представен с панорама от общо 7 филма.

Холандската гала ще бъде новият му филм „Душка", за премиерата на който се очаква да пристигнат и актьорите Сергей Маковецки (участва също в „12") и Силвия Хьокс.

С огромен интерес се очаква премиерата на копродукцията на България, Германия, Словения и Унгария „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" /по романа на Илия Троянов/ на режисьора Стефан Командарев.

В главните роли са легендата на сръбското кино Мики Манойлович („Баща в командировка" и „Ъндърграунд") и немецът от хърватски произход Карло Любек, на които партнират Христо Мутафчиев, Ани Пападопулу, Людмила Чешмеджиева, Николай Урумов.

Очаква се в София да пристигне македонският режисьор Милчо Манчевски, който да представи най-новата си лента - „Сенки".

Общо около 10 български филма, завършени след март 2007 г., ще съставят панорамата на новото българско кино.

Сред тях са „Шивачки" на Людмил Тодоров, „Моето мъничко нищо" на Дочо Боджаков, „Малки разговори" на Владимир Краев, „Летете с Росинант" на Джеки Стоев и др.

В рубриката „Европейски екран" ще бъде показан фестивалният хит "4 месеца, 3 седмици, 2 дни" на румънеца Кристиан Мунджиу.

 

На 12-ия „София филм фест" ще пристигнат над 150 чуждестранни гости.

Част от тях ще дойдат специално за петото издание на програмата Sofia meetings, което отново ще събере европейския елит във филмовата индустрия.