Българската национална филмотека прави специален подарък на почитателите на киното в летните дни, когато филмотечно кино „Одеон" е все още в ремонт, и гостува на Дома на киното с култовия филм на Алън Паркър „Пинк Флойд: Стената".

Създаден по концептуалния албум на Роджър Уотърс, този също толкова концептуален филм предизвиква вълни от реакции веднага след излизането си.

„Стената" е изключително визуално преживяване, а Уотърс е открил нужните съставки, черпейки от собствения си живот. Оттам се раждат и знаменитият албум, и сценарият за филма. 

Съвместно с британския режисьор Алън Паркър и политическия аниматор Джералд Скарфи, Уотърс създава уникален и скандален за времето си филм, игнорирайки традиционната фабула.

Филмът от 1982 г. е разказ за Пинк - рок звезда, която се заключва в хотелската си стая, за да се спаси от света. Той си седи пред мигащия телевизор и си припомня живота и събитията, довели до неговата изолация.

Цялата история е разказана в песните на „Пинк Флойд" и бе част от специалната програма по повод 20 години „Рок филм фест" на 17-ия „София филм фест" през март тази година.

Прожекциите в Дома на киното са на 24 и 29 август от 21:00.

Припомняме, че Роджър Уотърс ще представи впечатляващия концертен спектакъл The Wall на националния стадион „Васил Левски" на 30 август.

Спечели двойна покана за концерта на Роджър Уотърс