Изложба от снимки, правени от бежанци и търсещи закрила лица в България, може да бъде видяна във фотографска галерия „Ластици" до 14 септември, предаде Stand.bg.

Техните автори са от Сирия, Афганистан, Ирак, Иран, Палестина, а кадрите, заснети в последната една година, са запечатали лица и моменти от техния нов живот тук.

„Спомени от непознатия дом: София" не е поредната хроника на бежанския живот, а носи в себе си идеята за миналото - близко и преносимо в джобовете на несъразмерно голямото сако; но също така и елемента на бъдещето и неспирното движение, което ще превърне срещата със София в мимолетен спомен.

Как изглежда домът през очите на бежанеца? И припознаваме ли тази „бежанска" София като споделено битие?

„Представянето на кадрите е опит фотографиите да се асоциират с класическия тип размяна на фотографски картички или пък полароидни снимки - моментни фотографии с неголям размер, на които е оставено място, за да бъде написано личното послание.

Фотографията като начин за опитомяване на непознатото, за присвояване на непознатите, чужди места, превръщайки ги в част от собствените ни спомени", споделя Марица Колчева, която е отговорна за обработката и предпечатната подготовка на кадрите.