10-сантиметрова статуетка на Аполон от III век е открил при разкопки на Перперикон екипът от археолози на проф. Николай Овчаров миналия вторник. Той представи малка част от находките на пресконференция в БТА.

Буквално след старта на тазгодишните разкопки от земята излязла прекрасна статуетка на Аполон, висока около 10 сантиметра, с много добре изразени черти на лицето и тялото.
Проф. Овчаров уточни, че Аполон е в класическата си поза - като стрелец.

Статуетката е намерена на метри от римска сграда от същото време. Това е вторият римски храм, открит на Перперикон. Проф. Овчаров припомни, че първият бе открит преди 5-6 години.

Статуетката на Аполон доказвала, че освен за Средновековие, с категоричност може да говорим за езическия период на Перперикон от Римската епоха.

Освен статуетката на разкопките са намерени златни и сребърни предмети.

С постановление на Министерски съвет бяха осигурени 220 000 лв. за Перперикон. От тях около 180 000 лв. са за разкопки и около 40 000 лв. са предвидени за аварийните консервации. Акрополът Дворецът са главното звено с оглед проспериращия туризъм на Перперикон, коментира още археологът.

„Програмата за проучването на Перперикон не е самоцелна, а свързана с превръщането му във водещ паметник за културния туризъм, не само в България, а и в света", коментира проф. Овчаров, допълвайки, че са на финалния етап от проучването.

Ще се работи 4 месеца. Би трябвало Перперикон да бъде завършен изцяло и да се постигне изцяло разкрита структура на Акропола.

Изградена е системата от повдигнати пътеки, по които туристите могат да се движат, без да унищожават паметника. Освен това с този план посетителите ще имат и по-добра видимост.