През следващата година ще бъдат отделени пари за превръщането на България в регионален център за опазване на нематериалното културно наследство. Това каза министърът на културата Стефан Данаилов, цитиран от БНР.

Той припомни, че страната ни е първата в региона, създала национален регистър за нематериалното наследство.

Министерството ще създаде и отделна дирекция, която да движи проектите, за които се използват пари по оперативни програми.

След като министерството вече е бенефициент в частта „Култура" на оперативната програма за „Регионално развитие" 2007 г. - 2013 г. се отварят нови възможности, уточни проф. Стефан Данаилов.

„Социална инфраструктура в компонент култура ние сме направили програмата за 19 проекта. В тази програма влиза инфраструктурата на живото изкуство - сценични пространства, галерии, музеи. Средствата, които ние искаме, са в порядъка от 600 до 3,8 млн.," обясни министър Стефан Данаилов.

По другата ос на програмата „Устойчиво развитие" на туризма и подобряване на туристическите атракции Данаилов заяви, че „имаме общо 13 проекта на стойност 22 394 075 лв. Там сме започнали с възстановяване и опазване на църквата „Св. Георги" в Арбанаси и обновяване на къщата-музей „Христо Ботев" в Калофер", както и много други обекти.