Стотици софиянци се редят за "Книги за смет". Опашката, която започва от централната алея пред Паметника на Съветската армия, стига до кръстовището на Орлов мост, видя news.bg.

Инициативата "Книги за смет" се провежда за четвърта поредна година. Освен в София до края на май тя ще се проведе за пръв път в Кюстендил, както и в градовете, които имат подобен опит - Бургас, Велико Търново и Плевен. Тази година срещу килограм пластмасови отпадъци всеки може да вземе книга по желание.

Предлагат се няколко нови заглавия, отпечатани специално за целта. Организаторите, заедно със своите партньори, добавят към селекцията произведенията "Макс и Мориц", "Тайната градина" и "Война на световете".

Както и преди ще бъдат приемани само пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, растителни масла, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки.

Хората, които грижливо са отделили найлонови торбички, стреч-фолио или опаковъчно фолио, каси, стари пластмасови детски играчки също са сред списъка с пластмасови изделия, също може да получат книга. Всички отпадъци трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.

Събраните пластмасови изделия ще бъдат подложени на вторично сортиране, след което ще бъдат рециклирани, за да влязат отново в бита. През 2015 година кампанията реализира събирането и преработването на над 14 тона пластмаса. В замяна бяха раздадени над 11 000 книги на участниците.

Според изследванията, спестената енергия от рециклирането на една единствена бутилка може да захрани компютър за около 25 минути, твърдят изследователи пред Дарик.