Стотици българи се стекоха на поклонението на големия български актьор Георги Калоянчев. Припомняме, легендата на българския театър и кино си отиде на 87-годишна възраст.

Десетки актьори дойдоха в Сатиричния театър, където е положен ковчегът с тленните останки да отдадат своята почит пред паметта на своя колега и да си вземат последно сбогом с него.

Христо Мутафчиев сподели, че Калата го е научил, че да си актьор не значи да играеш друг, а себе си в други обстоятелства и да си винаги истински. „С него си отива усмивката от лицето на българина, защото няма кой вече да го разплаква от смях", скръбно заяви Мутафчиев.
„Ще го помним с таланта, с който запълни цяла една епоха. Той показа на властта, че са Байганьовци и Големановци и му указваха всякакви почести с цел да тушират честността му".

Стефан Данаилов, Георги Мамалев, Чочо Попйорданов, както и целият актьорски състав на предаването „Комиците" също бяха на поклонението с цветя и венци в знак на почит към незаменимия талант на Калата.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и председателят на Народното събрание Цецка Цачева бяха сред множеството. Фандъкова изрази надеждата, че сатирата няма да си отиде с Калоянчев, но въпреки това бе категорична, че мястото му не може да се запълни от никой друг актьор.
„За него не може да се каже само една дума. Той бе велик - безкрайно велик и безкрайно голям", просълзена заяви тя.

Цецка Цачева сподели, че винаги се е впечатлявала най-много от обичта, която Калоянчев е таял към целия народ. „Трудно ми е да осъзная, че празникът и делникът за напред ще минават без неговата усмивка", посочи тя.

Голямата дама на българския театър Стоянка Мутафова, като най-близка приятелка на Георги Калоянчев, поднесе голям букет и остана да приема съболезнованията на всички, дошли да си вземат сбогом с Калата.

Министърът на културата Вежди Рашидов и лидерът на БСП Сергей Станишев пристигнаха едновременно на поклонението, като и двамата се обединиха около твърдението, че Георги Калоянчев ще си остане завинаги в сърцата на всички българи и поколенията никога няма да го забравят.
„Той беше едно театрално чудовище и дано да има все повече такива. Надявам се всички млади да се стремят като него да бъдат велики, талантливи, непримирими и безкрайно обичащи", пожела Рашидов.