Стартира процедурата за 2022 г. за попълване на Националната система "Живи човешки съкровища - България", съобщиха от Министерството на културата.

Ов ведомството обясняват, че поддържането на системата цели съхраняване на важни за България и нейната култура знания, дейности и умения на общности, групи и отделни лица, тяхното предаване на следващите поколения чрез неформално и формално образование, както и да осигури тяхната видимост чрез публично признание на национално и международно равнище.

Неков: Виненият туризъм да бъде защитен като нематериално културно наследство

Неков: Виненият туризъм да бъде защитен като нематериално културно наследство

Консумацията на вино в България е между 110 000 000 и 120 000 000 литра годишно, като вносът е до 5 200 000 литра

Процедурата се състои от два етапа - областен и национален. Право на номинации имат народните читалища, общински, регионални и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в областта на нематериалното културно наследство.

Областният етап ще се организира в периода юли - септември от областните администрации. Постъпилите кандидатури ще бъдат оценявани от експертни комисии със специалисти от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, представители на регионалните музеи, краеведи и други експерти в сферата на нематериалното културно наследство. Протоколите от работата на областните комисиии и пълните досиета на селектираните за националното ниво кандидатури ще постъпват в Министерството на културата до 30 септември.

Пълна катастрофа при опазването на недвижимото културно наследство

Пълна катастрофа при опазването на недвижимото културно наследство

Незавидна ситуация със съхраняването на историческите обекти отчете директорът на НИНКН

Избраните на областно ниво "живи човешки съкровища" ще бъдат представени на официалната интернет страница на Министерството на културата и в сайтовете на областните администрации.

През октомври национална комисия ще обсъди излъчените областни кандидатури и ще направи аргументирано предложение за вписването на избраните нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.