Ръководствата на театър „Сълза и смях" и читалище „Славянска беседа" си стиснаха ръцете.

Ще има договор между читалището и театъра, обяви председателят на настоятелството на читалището Петър Райжеков след приключилата среща при министъра на културата Вежди Рашидов.

Театър "Сълза и смях" остава в сградата на ул. "Г. С. Раковски" 127.

Срещата е минала ползотворно, обсъдени са били параметрите на договора, който трябва да бъде подписан до края на седмица, обяви Петър Райжеков.

Говорихме за промяна на Закона за българските читалища. Те трябва да бъдат осъвременени.", заяви председателят на настоятелството.

Той потвърди, че театърът няма да бъде изгонен от сградата и наемната цена ще бъде разумна и поносима - в рамките на една трета от цената, тиражирана в медиите, тоест 7 - 10 хил. лв. на месец.

Припомняме, миналата седмица в публичното пространство бе изнесен спора между читалището и театъра, след като от „Славянска беседа" искат годишен наем от 360 хиляди лева. Ултиматумът бе поставен до 10 януари.

От ръководството на читалището категорично отхвърлиха спекулациите с цитираната от медиите наемна цена.

„Атаката на тази среща беше доста голяма, но става дума за две културни институции и самият министър искаше да се говори по-малко за пари и повече за култура.", уточни Райжеков.

В декларация относно създалите се отношения, читалище „Славянска беседа" обяви, че сценичните пространства никога не са били и няма да бъдат използвани за комерсиални цели.

По-рано днес директорът на театър „Сълза и смях"  Венцислав Кисьов заяви, че над 20 000 са събраните подписи в подкрепа на театъра.

По думите му това означава, че вече в България има гражданско общество. Представителите на театъра бяха категорични, че спорът не бива да се превръща между читалище и театър, а проблемът трябва да бъде решен чрез законодателни промени. Това според тях е правилната стъпка, която трябва да възпре бизнес интересите срещу интересите на нацията.