Самостоятелна изложба на Албена Коева ще бъде открита на 20 септември в „Галерията на Ева". Тя ще бъде под наслов „Цветен бриз" и ще продължи до 4 октомври.

„Заглавието на тази изложба дойде естествено, като следствие от сюжета на работите и от усещането, което те породиха у мен след като ги видях всички в завършен вид. Тук представям най-вече цветя и пейзажи. Това което ги обединява е, че всички работи са рисувани от натура. В повечето от тях съм търсила конкретно въздействие на отделния цвят, тръгвайки от една определена природа и стигайки до чисто живописни внушения. Стремяла съм се към все по-голяма интензивност, наситеност и плътност на цвета. Търсила съм не насочената светлина, а тази която извира отвътре навън. Целта ми е била да разкрия красота, която е преодоляла конкретността на формата, по-скоро една вътрешна красота на видимите обекти, така както аз съм ги видяла и почувствала в определен момент", казва Албена Коева .

"В част от работите натурата е повод за изследване на формата и извеждането й до чисто живописна реалност, в която образите изгубват своята сюжетна конкретност и преминават в по-абстрактна форма. В други формата е по-конкретна. Стремяла съм се, използвайки  една по-класическа живописна система да въведа зрителя до по-емоционални състояния..."