Ползването на миналото и носталгията като пропаганда е много опасно и може да се види навсякъде - в България, във Франция, в Унгария, в Европа, в Америка. Изборите, които правим, би трябвало да са избори за бъдеще, а не да се връщаме в най-мрачните години.

Това заяви в сряда писателят Георги Господинов по време на пресконференцията, предшестваща официалната церемония по удостояването му с Орден за изкуство и литература, първа степен, в Посолството на Франция в България, предаде БГНЕС.

България предложи Георги Господинов за Нобелова награда

България предложи Георги Господинов за Нобелова награда

Господинов е и сред петимата финалисти за италианската награда Gregor von Rezzori

"Получавайки този орден, аз исках да върна моята благодарност към Франция, първо, защото ме среща с Мари Врина-Николов. Мари Врина-Николов е видяла българския "Естествен роман" и е започнала да го превежда без да има издателство. Това е много важен жест", отбеляза Господинов и показа първото издание на "Естествен роман".

Известната реплика "Аз сме" той произнесе и на български, и на френски език. За мен Франция е направена от литература, каза Господинов.

Снимка 687963

Източник: БГНЕС

Реално, той за първи път посещава Франция пред 2000 - 2001 г., но още преди това се е чувствал така, сякаш вече е бил там - чрез книгите на френски писатели, които е прочел.

Всички френски поети за него са били винаги много близки. "Превер беше един от любимите на младостта ми автор", каза той и открои също имената на Бодлер, Елюар и други френски класици.

Георги Господинов получава званието "Почетен гражданин на София"

Георги Господинов получава званието "Почетен гражданин на София"

Това реши Столичният общински съвет

"Не се чувствам пророк. Започнах романа през 2016 г. и мисля, че всеки от нас можеше за улови тревожността във въздуха, усещането, че нещо предстои. Усещам се като някой, който е уловил тревожност и бърза да предупреди", сподели Господинов по повод написването на романа "Времеубежище".

Заглавието писателят измисля, когато го завършва през 2017 г. Негови приятели, които четат текста, му казват, че никой вече няма да разбере връзката между времеубежище и бомбоубежище. За съжаление, обаче, не се оказват прави.

Снимка 687964

Източник: БГНЕС

По думите му не е искал да пише наръчник какво ще се случи, а е искал да предупреди. Затова пише и своите книги - за да поддържа паметта жива.

"Ако приемем, че паметта е мускул, трябва да се упражняваме всеки ден", обясни той.

По повод новия си роман "Градинарят и смъртта", Господинов сподели, че има технологично време, в което трябва да излезеш от една книга.

Георги Господинов и "Времеубежище" спечелиха "Букър"
Обновена

Георги Господинов и "Времеубежище" спечелиха "Букър"

Български писател спечели най-престижната литературна награда

"В момента излизам от тази книга", каза още той.