Имре Кертеш 72-годишният унгарски белетрист Имре Кертеш е тазгодишния носител на Нобеловата награда за литература.

В своите творби Кертеш описва живота и съдбата на човек, попаднал в хитлеристките концентрационни лагери на смъртта. Самият той е бил в продължение на две години – до 1944, в два от най-страшните лагери – Бухенвалд и Освиенцим.

След освобождаването си е работил в будапещенски вестник, след което започнал да се занимава с преводи на немски автори – Ницше, Фройд и други. Първият си роман Кертеш публикува през 1975 година.

В 12 свои книги, Имре Кертеш акцентира на това, че личността дори в такива ужасни условия, каквито са в лагерите на смъртта, е длъжна да се бори и оживява. Във всички свои текстове той се опира на собствения си жизнен опит.

18-те пожизнени членове на Нобеловият комитет заявява в мотивите си за обявяването на тази награда, че “Имре Кертеш е отразил в своите работи уязвимия личностен опит на индивида в противопоставянето на варварската несправедливост на историята”.

Тази година журналисти и литературоведи “спрягаха” за Нобеловата литературна награда редица други имена. Сред тях са шведският поет Томас Транстремер, естонецът Яан Крос, будисткият монах от Южна Корея Ко Ун, както и безспорната аткракция на списъка Салман Рушди.

Особен интерес предизвикват кандидатите от САЩ – литературната премия е единствената от всичките шест, където не доминират американци. “Литературната мълва” удостои с нобеловата награда автори като Филип Рот, Джон Ъпдайк, Томас Пинчон, Норман Мейлър и други.

Шведите пък, припомниха, че вече шест години нобеловата премия за литература се връчва само на мъже. Последната жена, получила тази най-престижна световна награда, е полякинята Вислава Шимборска.

Литературната премия е единствена сред останалите, която освен 1-я милион долара носи на своя притежател и доста други финансови изгоди – веднага след съобщаване на името, тиражите на автора за час скачат рязко нагоре по целия свят.

Големите книжарници в Стокхолм още в навечерието на обявяването на лауреата излизат с плакати – Тук се продават книгите на нобелиста за 2002 г., остава само да се добави името.