Стихосбирката „Разпилени бисери" на Ваклуш Толев ще бъде представена днес, 13 януари, от 16.00 ч. в централния Военния клуб в столицата.

Днес известният теолог и философ Ваклуш Толев празнува своя 85-годишен юбилей.

Той е роден на 7 януари 1923 г. в пловдивското село Поповица.

Учи право в Юридическия факултет на Софийския университет. Изключен е през 1946 г. по политически причини. Престоява дълги години по затвори и лагери. Там пише поезия, драми, философски есета, изучава немски, френски, английски език.

След излизането от затворите завършва богословие в Духовната академия, София. Работи в Пловдивската митрополия като библиотекар, където във взаимодействие с отдел "Култура" на община Пловдив, създава първата иконна изложба.

През 1991 г. е поканен да чете лекции по История на религиите в Пловдивския университет и Софийския университет.

По идея на Ваклуш Толев е създадено Сдружение "Общество Път на Мъдростта", което работи за разгръщане духовния потенциал на нацията и изучава водещите принципи в духовно-културната еволюция на човечеството.

Ваклуш Толев е автор на трилогията "История и теория на религиите" и книгата "Седемте Лъча на еволюцията", които представляват нов поглед върху присъствието на духовното и окултно знание в личното, социално и историческо битие на човечеството.

Той е автор и на идеята да се утвърди Ден на 13 поименни безсмъртни българи в националната ни история.

В общочовешки план негово е предложението да се включи в "Хартата за правата на човека" и клауза за правата на душата, като се премахне прилагането на "анатема" в религиите и понятието "враг" в социално-гражданските отношения.