„Икономическата криза не е независима от духовната. Това е една обща беда". Валери Петров каза, че е човек на надеждата, но ако не се вземат мерки „ще бъдем изправени и пред национална беда". Той добави, че въпреки възрастта си ще отдаде всичките си сили в българската култура.

Днес на церемония в Министерски съвет поетът бе удостоен с наградата „Паисий Хилендарски".
Валери Петров каза още, че обръщайки се назад винаги са го водели две линии. Първата е неговият светоглед, обърнат към един свят на справедливост и човечност, и втората е верността към изкуството, за което се е борил с дарба, но и с упорит труд. Поетът заяви, че народът и страната и днес имат нужда от огоромни усилия в областта на духовното, тъй като всички ние сме изпаднали в духовна криза.


На тържествената церемония присъстваха министър-председателят Сергей Станишев и министърът на културата Стефан Данаилов. Министърът откри церемонията с думите, че тази година се вълнува още повече от връчването, именно защото наградатае присъдена на Валери Петров. По думите му изяществото на словото на поета не украсява истината, а я превръща в кредо. Стефан Данаиолов се позова на думите на самия автор Валери Петров, че „красотата и истината са сиамски близнаци".

Министър-председателят Сергей Станишев заяви, че за него е чест да връчи тази награда именно на Валери Петорв. „Живеем в забързано и прагматично време" и от днешната награда се нуждае „не толкова Валери Петров, а обществото ни като цяло", заяви Станишев и допълни, че лично него най-силно винаги го е впечатлявало в поета неговия оптимизъм, съчетан и с изтънчен хумор.

Премиерът каза, че за 40-годишния си юбилей миналата година е получил като подарък превод на Шекспировите пиеси и сонати на Валери Петров. Той се обърна към писателя с думите, че творчестовто му е безценно за всички българи.

Проф. Ивайло Мирчев, председател на журито, припомни, че националната награда "Паисий Хилендарски" се връчва от 2000 г.
До този момент е печелена от Вера Мутафчиева, Светлин Русев, Стефан Данаилов, Йордан Радичков, проф. Христо Христов и арх. Богдан Томалевски.
Тази година номинирани са били още и Георги Калоянчев, Крум Дамянов.