Актрисата Параскева Джукелова ще рисува карта на българския дух върху колаж на земното кълбо, направен от корици на списанието на БТА "ЛИК".
Хепънингът, под наслов "Световната България", е организиран от списанието.

На 11 септември в художествената галерия на Созопол Джукелова и художникът Димитър Хинков ще изрисуват картата на българския дух, като дметърът на уникалния колаж от корици на "ЛИК" е 2 м.

Върху него ще бъдат имената на 17 известни наши творци, които работят в различни точки на планетата.
Те ще бъдат свързани с червена нишка, за да очертаят националните граници на България върху световната карта.

Културата, духовното начало, единствени могат да обединят хората и да преодолеят паралелите на насилието и разделението, е посланието, което изпращат журналистите от списанието точно на 11 септември - ден, който винаги ще напомня за разрушителната сила на тероризма.

Имената, които ще бъдат изписани на макета на земното кълбо, са на актрисата Мариана Димитрова, която работи в САЩ, пианистите Лидия и Константин Ганеви - Япония, актьорът художник Климент Денчев-Канада, Никола Гюзелев и Райна Кабаиванска- Италия, Цветан Тодоров и Юлия Кръстева-Франция.

В "Световната България" са и оперната певица Веселина Кацарова, пианистите Алексис Вайсенберг и Юри Буков, режисьорите Димитър Гочев и Иван Станев, актьорът Самуел Финци.

Всички те ще получат от "ЛИК" специално писмо и умален макет на земното кълбо с карта на българския дух.