Ще се търсят професионалисти да управляват театрите, които в момента се намират в плачевно финансово състояние.

Според министъра на културата Вежди Рашидов управлението на част от театрите е слабо, съобщава БНР.

Мениджър ще се търси и за Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Министър Рашидов няма намерение обаче да освобождава сегашният директор Елена Кутева, но няма намерение и да се увеличават заплатите на артистите. Рашидов посочи, че ансамбълът получава значително по-голяма дотация на билет – не както театрите 2.50 за продаден билет, а 6 лв.

"Филип Кутев" е един прекрасен ансамбъл, няма да се закрива”, опроверга страховете Вежди Рашидов.

Министърът призна, че в лошо финансово състояние са още редица културни институти. Конкурсите за нови директори на театри, според Рашидов обаче, ще се обявят, когато се намерят и подходящите хора.

Министър Рашидов е категоричен, че разрушеният в Пловдив тютюнев склад ще бъде възстановен в автентичния му вид. Това трябва да направят сегашните собственици:

"Който го е съборил, той ще си го възстанови. Така е, чупи - купи, е казал българският народ, по просто, но и закона това казва горе долу."

По думите му той по закон има правото да постанови срок, който трябва да бъде реалистичен. Той увери, че ще направи това и докато е министър ще държи паметниците да се възстановят.