Над 10 минути възторжени овации получиха музикантите от Софийската филхармония на концерта си във Виена на 5 декември, в прочутата зала "Музикферайн", известна още като Златната зала. Публиката аплодираше на крака националния ни симфоничен оркестър и диригента Найден Тодоров, съобщи изданието "Площад Словейков".

Българските филхармоници изпълниха знаменитата рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров, "Жар птица" от Игор Стравински и "Из новия свят" от Антонин Дворжак.

Напомняме, концертната зала "Музикферайн" е домът на Виенската филхармония. В нея гостуват най-именитите диригенти от музикалната сцена и световни звезди. Оттук се излъчват емблематичните новогодишни концерти на виенските филхармоници, с които меломаните по света посрещат всяка Нова година.За всеки музикант поканата да свири в "Музикферайн" е признание за световна класа.

Малко преди концерта на Софийската филхармония Рикардо Мути се е срещнал с Найден Тодоров зад кулисите и му е пожелал успех.

На събитието са присъствали артистичният съветник на Виенската филхармония Йоан Холендер, главният гост-диригент Саша Гьотцел, както и диригентите Фридрих Пфайфър и Росен Гергов. Сред публиката са били мнозина дипломати, музикални агенти, австрийски критици, изпълнители от Виенската филхармония, а също и немалко българи - както от местната диаспора, така и специално пристигнали във Виена, за да присъстват на концерта.

Поздравления на оркестъра е поднесъл директорът на "Музикферайн", в чийто 150-и юбилеен сезон гостува Софийската филхармония. Концертът, посветен на 140 години дипломатически отношения между България и Австрия, е бил под патронажа на българския президент Румен Радев.

Днес музикантите от Софийската филхармония са в Загреб, където ще представят същата програма в зала "Лисински". Билетите за концерта са разпродадени.