Писателят Владимир Зарев е тазгодишният носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов, съобщи БГНЕС. Отличието му връчи президентът Румен Радев на официална церемония в Народния театър, носещ името на Патриарха на българската литература, в присъствието на политици, културни дейци, общественици, представители на академичната общност и граждани.

"Дядо Вазов, Патриархът, който чувстваме еднакво недостижим и в същото време близък, продължава да ни учи кои сме. От неговото перо се ражда съвременна България. Животът на Иван Вазов е неотделим от историческата съдба на България. Той е великият поет на българския възрожденски епос, с неговите битки и герои, дръзновения и надежди, крушения и триумфи, но неизменно с надежда за доброто бъдеще на Родината", отбеляза държавният глава повод на 100-годишнината от смъртта на Иван Вазов.

Към носителя на наградата той се обърна с думите на самия Вазов: "Чувствайте и пишете на български език. Черпете вдъхновение не от чуждата душа, а от българската. От здравата и богата българска душа. Тя е толкова ярък стожер, че е неизчерпаем източник на теми и вдъхновения. Разкривайте я, възвисявайте я, правете го с любов към доброто и истината".

Владимир Зарев е живият класик на съвременната българска литература, писател от европейски ранг. Написал е над 18 книги, между които трилогията "Битието", "Изходът", "Законът", култовия роман "Разруха", романите "Лето 1850", "Поп Богомил и съвършенството на страха", "Хрътката", "Хрътката срещу Хрътката", "Орлов мост" и др. Пише във всички литературни жанрове - романи, повести, разкази, стихове, дава интервюта и публикува стотици коментари по актуални теми от обществения живот.

През 2013 г. излиза ТВ сериал "Дървото на живота", екранизация по романа му "Битието". Негови творби са превеждани в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия, Германия, а "Разруха" става бестселър в Германия и САЩ. Владимир Зарев е син на известния историк и литературен критик акад. Пантелей Зарев, брат на режисьорката Весела Зарева и съпруг на поетесата Мирела Иванова.