На 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия, Националният военноисторически музей ще празнува със специална празнична програма и вход свободен за постоянната хронологична експозиция.

За пръв път на 6 май посетителите ще могат да разгледат безплатно най-новата изложба "Враг/Приятел", която разкрива сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България и три държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава - Турция, Русия и Германия, обясняват от музея.

Армията на Македония се включва във военния парад на 6 май в София

Армията на Македония се включва във военния парад на 6 май в София

За първи път в историята

В изложбата ще бъдат представени и преплетени експонати-уникати - притежание на царските фамилии, и такива, свързани със събития и хора, чиито съдби са белязани от междудържавните отношения.

Посетителите на музея ще имат възможност да видят фелдмаршалския жезъл на Фердинанд I, връчен му от германския кайзер Вилхелм II, сабя, подарена на престолонаследника Борис от неговия кръстник - руския император Николай II, знака на Временното руско управление и други.

На 6 май гостите на музея ще разберат и какво е усещането да влезеш в кабините за управление на едни от най-знаковите експонати във външната експозиция, както и да дегустират характерната за войнишката кухня боб чорба, приготвена от истински военен готвач.

Посетителите ще се насладят на музикалните изпълнения на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски и прожекцията на филма "Помни войната 1915 - 1918. I част".

Над 1 млн. чуждестранни туристи в България през почивните дни

Над 1 млн. чуждестранни туристи в България през почивните дни

Половин милион българи на път за Гергьовден

С ден на отворени врати празникът ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ - Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

Програмата за 6 май може да се види на сайта на Националния военноисторически музей.