Война и мир В САЩ от днес започват продажбите на киноепопеята на Сергей Бондарчук “Война и мир”, обработен на DVD формат, съобщава NEWSru. Филмовата версия на едноименния класически труд на Лев Толстой се предлага на 4 диска.

От компанията-разпространител Image Entertainment обясняват, че цифровата обработка на 7-часовата лента и създаването на нов звук е отнело 2-годишен труд. Работата е извършена в Москва от руски специалисти, а от американската компания уточняват, че ако тези дейности са били извършени в САЩ, то крайният продукт щял да стане толкова скъп, че нямало да има никаква конкурентно-способност.

На три от дисковете е записан филмът, а четвъртият е бонус и разказва за работата над продукта и предстaвя документален филм за Толстой, а така също и интервю със създателите на киноепопеята и с някои от актьорите.

Зрителят може да подбере английска, френска или руска версия на “Война и мир”, както и да се възползва от субтитри на 14 езика.

Излезлият през 1967 г. филм “Война и мир” едва ли не е най-скъпият в историята на киното. За него са похарчени 100 млн. долара, чийто сегашен еквивалент е близо 500 млн. Филмът има повече от 300 озвучителни роли, а в снимките са взели участие 120 хил. статисти.

Бородинската битка, снимана на местото на историческите събития, е най-мащабната батална сцена в историята на киното и режисьорът й посвещава повече от един час филмово време, а кадрите на разграбването и опожаряването на Москва “са несравними с холивудските стандарти” и напълно засенчват прословутите кадри на горящата Атланта от “Отнесени от вихъра”.

Американските специалисти определят като “замайващи” сцените, показващи живота на руската аристокрация, отбелязвайки един от най-романтичните моменти – първия танц на Наташа Ростова и княз Андрей Болконски.