Връщат картината "Ваза с лалета в Родопите" на Бенчо Обрешков след 90-годишен престой в Сърбия, част от колекцията на Олга Смедеревац, съобщи Artmark.

Произведението е създадено през 30-те години на ХХ век и представлява "картина в картината" - типология на произведенията, които Обрешков майсторски създава през живота си и които са изключително търсени от колекционерите: зад традиционната кана с цветя има прозорец, разкриващ спокойна пасторална сцена на плодородни полета под небе, окъпано в топлите нюанси на залязващото слънце.

По времето, когато е създадена творбата, Бенчо Обрешков посещава Белград по повод участието си в мащабна изложба, представяща българското изкуство, заедно с други известни художници от неговото поколение като Сирак Скитник, Дечко Узунов, Никола Маринов и Борис Денев. Вероятно тогава известната колекционерка Олга Смедеревац забелязва Обрешков и решава да придобие две негови картини, от които едната е дарена на Националния музей на изкуствата в Панчево, а другата остава в нейната частна колекция.

Пускат пощенска марка по повод 125 години от рождението на Дечко Узунов

Пускат пощенска марка по повод 125 години от рождението на Дечко Узунов

Художникът е Теодор Лихо