МаккартниЙоко Оно заплаши бившия “бийтълс” Пол Маккартни със съдебен иск. Вдовицата на друга легенда от “ливърпулската четворка” Джон Ленън е ядосана от начина, по който Пол е упоменал авторите на песните, включени в последния му албум Back In The US, съдържащ 19 от най-култовите парчета на Beatles.

Причината за новото обтягане на отношенията между Йоко и Пол е твърдението на ексцентричната японка, че Маккартни е нарушил договор с 40-годишна давност. А именно, при песните “Yesterday”, “Eleanor Rigby” и “Hey Jude” името на Пол Маккартни като автор не е, както до сега на второ място, след това на Джон, а на първо.

Запознати твърдят, че по този начин Пол най-сетне е решил да “сложи ред”, тъй като за създаването на тези легендарни песни Джон Ленън няма ни най-малка роля. Музиката за “Yesterday” е на Маккартни, а Ленън дори не участва по време на записите й.

Ленън-ОноТелевизия Sky News, цитирана от ГазетаРу, информира за становището на адвокатите на Йоко Оно, които разглеждат възможните начини за предявяване на иск за възстановяване традиционната подредба на авторите. Според тях Маккартни е извършил промените въпреки волята на Оно, което било абсурдна постъпка. Пол нарушава 40-годишната договорка с Джон Ленън, според която авторството ще има вида, съществувал до момента, заявяват адвокатите.

Самата Йоко определи постъпката на Пол като неуместна. Тя си спомня, че Джон и Пол често не са могли да постигат съгласие относно авторството на една или друга песен. Ако Джон беше жив, щеше да поспори по тази тема и да изясни позициите си, но уви той не е сред нас, заявява Йоко Оно.

Това решение на четиримата бийтълси за поредността на авторите на песните обаче, според някои източници, е продиктувано от фактът, че по-добре звучало първо името на Джон, а после на Пол. По този начин надписът Lennon/MacCartney, оказал се на първата плоча на групата, останал и върху всички останали.

Back In The USПреди няколко години, когато се подготвя антологията на Beatles, Маккартни решил да попита своите бивши колеги, както и Йоко Оно, дали са съгласни под “Yesterday” първо да стои неговото име. Харисън и Ринго Стар се съгласили без проблем, но Йоко наложила вето и идеята тогава не се осъществила.

В отговор на сегашните нападки на вдовицата на Ленън, прессекретарят на Пол Маккартни лаконично заявява, че в случая няма какво да се дели. За никой не е тайна, че парчета като Hey Jude, The Long And Winding Road, принадлежат само на Маккартни. Независимо, че Пол е написал 95 процента от песните, той не иска да изключи името на Ленън от авторите, а само да не стои на първо място, обяснява представителят на Пол.