Решението на писателя Стефан Цанев да откаже наградата "Златен век" на Министерството на културата е жест, на който трябва да бъде обърнато внимание, а тонът, с който Вежди Рашидов му отговори, не може да бъде тонът на институция и министър, който уважават себе си и наградения.

Това коментира писателят Захари Карабашлиев в сутрешния блок на БиТиВи.

Припомняме, Стефан Цанев вчера отказа да приеме наградата "Златен век", тъй като със същото отличие преди година беше удостоен последният началник на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов - Гестапото.

Стефан Цанев отказа "Златен век" на Рашидов

Стефан Цанев отказа "Златен век" на Рашидов

Не е съгласен с удостояването на бившия шеф в Шесто управление в ДС Димитър Иванов

"Приемането или неприемането на награда е жест. Великият Стефан Цанев е получавал достатъчно награди, но не това сякаш е най-важното, а отговорът на министъра на културата Вежди Рашидов. На това уважително и изключително добре аргументирано решение беше отговорено на "ти", на "приятелю", на "ти не отказа, когато ти разписах една друга награда с парично възнаграждение"... Пак се намесиха парите и това се овъртоли в един аверско-менторски тон, което не може да бъде тонът на една институция и един министър на културата, който уважава себе си и човека, на когото присъжда тази награда", каза Карабашлиев.

Наградата още не е факт, има право и да не я приеме, отговори Рашидов на Стефан Цанев

Наградата още не е факт, има право и да не я приеме, отговори Рашидов на Стефан Цанев

Заради отказа да приеме наградата "Златен век"

Според него решението на Цанев е много сериозен жест, на който трябва да се обърне внимание. Това е жест за непоносимостта към случвалото се преди. А дали ще отекне достатъчно, зависи от нас.

"Трябва да отекне, трябва да се разделим с това минало, не може да продължаваме да се занимаваме с ДС в 2017 г., каква беше тази лустрацията, тя беше безкрайна", каза още гостът.