За втори път в галерия „Арт Муза" открива 12-та самостоятелна изложбата на художничката от Перник Йоана Николова.

Тя събира картини, рисунки и шалове обединени от темата „Живият свят в нас", тръгвайки от идеята си, че човекът е една малка вселена отразила хилядите трайни и нетрайни процеси в природата. Приоритетно женски образи чрез красотата на формите на тялото и богатството от широка гама емоционални преживявания, допълнени от силния пол извайват безкрайния спектър на отношенията между хората и половете, съотношението човек - природа и отправят препратки към историческото  наследство.

Част от циклите показани в изложбата са: „Пещерни води", „Вълни", „Дъщери на вятъра", „Нестинарки", „Кукери". А в картините: „Разказвача", „Избор", „Летене", „Докосване", Сбогуване", „Пролетна среща", „Червенокосата" и др. се разгръща индивидуален проблем с множество пластове на богатия и нестихващ от движения свят в самите нас.

По отношение на техническото изграждане на творбите Йоана Николова не се ограничава в една изразна система и предпочита смесената техника. Тя се изразява на белия лист, на платното или коприната благодарение на цветовете, туша и перото или техниката на батика. С по-голяма приложна насоченост са рисуваните шалове, разгръщащи пред нас цели вселени от образи и багри.