Днес германците отбелязват 55 години от първото въстание срещу съветската власт.

То всъщност е в ГДР, въпреки че в историческата памет са останали по-ярко събитията от Унгария 1956 и Чехословакия 1968.

Осем години след края на Втората световна война положението в ГДР е нестабилно заради все по-задълбочаващите се икономически проблеми. Обявеното от държавния ръководител Валтер Улбрих планово изграждане на социализма води до силно обедняване на хората.

Държавата стимулира развитието на тежката индустрия, но пренебрегва снабдяването с хранителни продукти.

Хляб, месо, масло, зеленчуци и плодове се получават все още срещу купони. В същото време в Западна Германия икономиката се развива успешно. Много източногерманци напускат ГДР не само по икономически, но и по политически причини, и се установяват във федералната република.

Само през 1953-ра година, осем години преди издигането на Берлинската стена, на запад избягват 226 хиляди души.

Самият режим в Източна Германия не прави нищо, за да избегне кризата.
Нещо повече през април 1953-та година се покачват цените на основни храни. Върхът на всичко е увеличената трудова надница, което в крайна сметка води до орязване на заплатите.

На 16-ти юни пред сградата на източногерманското правителство в Берлин се събират строителни работници, които призовават към генерална стачка от следващия ден - 17-ти юни. Апелът се разпространява в цялата ГДР и чрез западногерманските радиостанции. Настроението е еуфорично. Надеждата е, че комунистическият режим е към края си. Н

а някои места стачкуващите успяват дори да вземат властта в свои ръце. политическото ръководство на ГДР изгубва контрола върху случващото се.

В този момент съветската окупационна власт въвежда извънредно положение и съветските войски навлизат с танкове.
Целта им е берлинския площад „Потсдамер платц", където е центърът на въстанието. Народното въстание, което обхваща не само Берлин, но и няколко други града, е потушено брутално от съветските войски. Стотици са жертвите. Хиляди попадат в затвора и трудововъзпитателни лагери.

За да може да задушава подобни протести още в зародиш, комунистическият режим на ГДР изгражда гигантски апарат на държавна сигурност ЩАЗИ, чието име и до днес е свързано с драматични лични истории и води до ожесточени политически дискусии в обединена Германия.