Употребата на алкохол води до демографски проблеми в Русия, информира РИА „Новости".

През периода от 1986 до 1994 г. в Русия настъпва демографска катастрофа. Тогава смъртността нараства до 16 на 1000р а раждаемостта спада драстично. Особено критична е картината сред мъжете в трудоспособна възраст.  

Като причина за демографския срив по тава време специалистите сочат употребата на твърд алкохол.

Руснаците са сред най-големите консуматори на алкохол в света заедно с французите, германците, чехите и австрийците. Но в Европа не се наблюдават кризи, причинени от свръхвисока смъртност.    

Проблемът в Русия е предизвикан от употребата на силни напитки в големи количества. Докато французите пият по няколко пъти на ден малки количества алкохол, руснаците се напиват с водка и самогон до степен на алкохолна интоксикация.  

Връзката между злоупотребата със спиртни напитки и високата смъртност става очевидна по време на кампанията срещу алкохола през 1984-1987 г.

Спадът в употребата на силни питиета води до намаляване на смъртността с 12 на сто сред мъжете и 7 на сто сред жените. Междувременно смъртността от алкохолни отравяния намалява с 56 на сто.

Според специалистите кампанията е спасила живота на 1.2 милиона души.

Според професора от Руския държавен хуманитарен университет Андрей Коротаев в Русия на глава от възрастното население се падат по 14-15 литра етилов алкохол годишно - почти двойно над критичната граница от 8 литра.  

Сред мерките, които се обсъждат, са повишаване на цените, намаляване на броя на магазините, търгуващи с алкохол и въвеждане на часови пояси, в които да не се продават спиртни напитки.        

Предлага се и пълна забран на рекламата на алкохол.