Най-големият проблем на руснаците е алкохолизмът. Това констатира изследване на социологически агенции, пишат руски медии.

Високата инфлация и увеличаващия се алкохолизъм в страната са най-опасните явления според руските граждани. 56 % от анкетираните руснаци посочват растящата инфлация като основен проблем, а според 53 % злоупотребата с алкохол е най-страшният проблем за страната, дори много повече от дефицита на демокрация и проблема за националната сигурност.

46 % определят безработицата като голям проблем, а 44 % корупцията и бюрокрацията.

Според 26 % от анкетираните тероризмът е най-голямата заплаха за страната, а според 8 % проблема с дефицита на демокрация, спазването на човешките права и националната сигурност.

Преди време президентът Дмитрий Медведев също определи като най-голям проблем на руското общество алкохолизма и подписа указ, с който забрани продажбата на алкохол над 12 градуса след 22 часа.

В Русия всяка година от алкохолизъм умират 23 000 души.

По думите на председателката на Московската комисия по здравеопазване Людмила Стебенкова в следващите седмици ще започне и обсъждане на наредба, която ще забранява пушенето сгради на общината.

Тютюнопушенето също е много разпространено в Русия. Близо 40 % от населението на страната са пушачи, а броят на умиращите ежегодно от заболявания, причинени от тютюнопушене, е 500 000.