Повечето американците са разтревожени от негативния имидж на родината си, която тя има в останалите страни по света, предаде РИА “Новости”.

Агенцията се позовава на оповестени вчера във Вашингтон данни от изследване на общественото мнение в САЩ.

Проучването било по поръчка на списание “Foreign Affairs” и на неправителствената организация “Public Agenda”.

От 1 до 13 юни били анкетирани 1004 американски граждани на възраст над 18 години.

Според 65% от американците мнението за САЩ в чужбина е негативно. Само 15% от запитаните смятат, че оценките за щатите зад граница са позитивни, а според 14% - те са неутрални.

Според 11% от участващите в допитването чужденците определят страната им като “хулиган”; за 8% от американците родината им зад граница се смята за “агресивна”; 6% смятат, че останалите ги възприемат като "материалисти и глезльовци"; пак 6 % споделят, че определението за Америка в чужбина е “силна”; а 5% - “надута”. Според 4% от анкетираните чужденците им завиждат.
Само 3% от запитаните са сигурни, че зад граница ги смятат за “богати”, както и 3% посочват, че по света Америка се характеризира като “свободна и демократична”.

Анкетата показала, че според американците първият проблем на САЩ е световният тероризъм, вторият – войната в Ирак, а третият – негативният имидж, който имат в чужбина.

Според 55% от американците мнението на чужденците е, че САЩ се интересуват само от собствените си интереси и пренебрегват тези на останалите. Само 19% от анкетираните смятат, че тази оценка е справедлива.