Американската актриса Анджелина Джоли, която е в Русия на неофициална визита в качеството си на посланик на добра воля, изпратена от Управлението на Върховния комисар на ООН по проблемите на бежанците, посети Ингушетия, за да види със собствените си очи как живеят чеченските бежанци, предаде Gazeta.ru.

Изданието коментира секретността, с която се пази програмата на Джоли.

Холивудската красавица, прочула се с ролята си на супербоеца Лара Крофт, пристига със самолет от Москва в Северна Осетия, откъдето се отправя пеша към Ингушетия, посрещната на границата от заместник-председателя на правителството на републиката Магомет Мархиев и други висши чиновници.

Президентът на Ингушетия не посрещна актрисата, като от прессекретариатът се обосноваха, че с тези неща се занимава правителството, а не държавният глава.

Междувременно се разбра обаче, че държавният глава Мурат Зязиков е удостоил Джоли с най-високата награда на Ингушетия "Орден за заслуги". Тя й се давала "за хуманитарна дейност и помощ, оказвана на бежанците и временно пребиваващите лица".

Направо от границата, без да мине през столицата Магас, Джоли се е отправила към палатковия лагер за чеченски бежанци, разположен на територията на Сунжинския район на Ингушетия.

Поради съображения за сигурност в информацията не се уточнява дали на американската звезда ще бъдат показани и петте бежански селища в републиката и какъв е нейният маршрут.

Руските власти са се съгласили да запазят програмата на Джоли в тайна, въпреки че дори руското Министерство на вътрешните работи е било учудено от решението за подобна секретност.

След като през 1999 година Анджелина Джоли получи Оскар за поддържащата си роля във филма Interrupted, звездата обяви, че възнамерява да се посвети на благотворителност.

През август 2001 година върховният комисар на ООН Руд Люберс благодари на актрисата за “съчувствието, разбирането и уважението към бежанците, а така също и за благородството й”. Люберс връчи на Джоли син паспорт, който я прави пълноправен сътрудник на ООН.

Първото посещение на американската кинозвезда бе в лагера за афганистански бежанци в Пакистан. След това тя направи визити и в Косово, Сиера-Леоне, Камбоджа, като посвещава огромна част от свободното си време за благотворителност.

Джоли, която се разведе през 2002 година с мъжа си актьора Боб Тортън, живее на периоди в САЩ, Камбоджа и Великобритания заедно с двегодишния си осиновен син Медъкс.

Буквално преди месец обявената за секс-символ актриса заяви на пресконференция, че вече година не се занимава с любов, тъй като “мъжете й били дотегнали”.

Според собствените й твърдения тя нямала никакви други интереси освен да се грижи за сина си, да се снима и да работи в Комисията по въпросите за бежанците към ООН.