Посланикът на добра воля на ООН Анджелина Джоли вчера се завърна от посещение в Ирак.

По време на еднодневната си визита в Багдад Джоли е посетила бежанския лагер "Шикук".

Там са настанени изгубилите домовете си от областта Абу Гираб, която се намира на запад от Багдад и от западните покрайнини на столицата.

Но погледнете какъв живот водим, много ни е трудно, казва той. Нужна е голяма сила за да оцелееш, живеейки по този начин.

Въпреки трудностите в Ирак, Джоли казва, че това е начин, по който се дава възможност на иракчаните да построят наново домовете си.

Иракският народ се нуждае от голяма подкрепа, за да може да възстанови живота си, подчертава тя.

Семействата, с които Джоли се е срещнала, са се оплакали, че децата им не могат да ходят на училище и нямат възможност да си плащат за медицински прегледи.

43-годишният Али е построил груба тухлена къща в "Шикук" след като е избягал от провинция Абу Гариб с 38-годишната си жена и шестте си деца преди 4 години.

Единствената помощ, която сме получили е от Агенцията за бежанците на ООН. Това са единствените хора, които почукаха на вратата ни.

Но погледнете какъв живот водим, много ни е трудно, казва той. Нужна е голяма сила за да оцелееш, живеейки по този начин.

Аз не знам дали самата аз мога да бъда достатъчно силна, за да преживея това, казва Джоли.

В съседната къща, известната актриса се е срещнала със семейство от 9 души. Децата и тук не ходят на училище, а майката гледа своето бебе, което е с обрив по цялото тяло и не може да си позволи да го заведе на лекар.

Снахата учила право преди семейството да бъде принудено да напусне дома си заради избухналото насилие.

„Няма начин", казва семейството, когато Анджелина Джоли ги пита дали ще се върнат в стария им дом.

 „Нашите съседи се върнаха и трите им дъщери бяха убити", разказва Сауа -„Защо ни се случва това?"

„Те имат право да чувстват, че това не е честно", казва Джоли, обещавайки да се върне в Ирак.

Искам да се върна и да открия едно по-добро място и различна ситуация. Надяваме се, че ООН и правителството ще подкрепят това парче земя. Те имат нужда от помощ не само защото са бедни, но защото те са бъдещото на Ирак.

Ситуацията в този лагер е тежка, но има хора, които могат да се върнат в по-безопасни райони.

Лагерът е дом за повече от 20 000 души, повечето от които жени и деца. В него няма питейна вода, няма канализационна система и павирани пътища. Тази област прилична на сметище, въпреки усилията на Агенцията за бежанците към ООН.

Агенцията съобщава че 1,6 млн. иракчани са разселени вътре в страната заради сектантската война избухнала през 2006 година след бомбардировките срещу джамията в Самара.