Ръкопис на Библията, който се предполага, че е на 1500 години, е бил иззет при операция на турската полиция в столицата Анкара. След това той е бил предаден на Етнографския музей в столицата, съобщават медии.

Текстът е написан на арамейски език с позлатени букви върху кожа от черна газела. Книгата, чиито корици също са от кожа, е от 52 листа.

Много голяма е вероятността езикът на ръкописа да е на арамейски, според директора на Етнографския музей Мехмет Юджел Кумандаш. Съществува и вероятността съчинението да е Евангелието на Варнава (Барнабас) - нещо, което от години се разисква от експерти и изследователи.

Освен ръкописния текст, на страниците са изрисувани различни фигури и символи. На някои страници са изрисувани позлатени кръстове, разпръскващи светлина върху страницата. Текстът е изписан само върху предната страница на пергамента.

Любопитно е, че в ръкописа има изображение на последната вечеря на Исус с 12-те апостоли. Изображението на вечерята на Исус с 12-те апостоли силно напомня картината на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря". Друго изображение в книгата е това на Христос, разпънат на кръст. Наред с изображения на кръстове, в книгата има и изображение на слънце, на пещера и голяма скала.

Ръкописът е бил иззет при операция на жандармерийските екипи през 2000 година след раздвижване, предизвикано от културните среди, от две лица, чиято самоличност остава тайна. Двама оперативни работници като поставени лица с кодовите имена Зафер и Фатих се свързват с двата обекта и искат първо дискове на ръкописа, а след това се представят за купувачи и искат да разберат продажната цена. След това двете лица, които притежават ръкописа, са арестувани.

Ръкописът на Библията ще бъде изпратен за анализ в чужбина, където ще бъдат направени въглеродни тестове за установяване на точната възраст. Министърът на културата Ертугрул Гюнай е заявил, че са взети много сериозни мерки и ценният ръкопис е под сигурна защита.

Евангелието на Варнава (Барнабас) е едно от забранените евангелия от Католическата църква. То е написано от един от учениците на Исус Варнава (Барнабас), чието истинско име е Йосиф. В това евангелие се отхвърля вярването в Троицата и не се приема божествеността на Исус. Също така в него се представя, че Авраам е искал да даде като жертва сина си Исмаил, докато в християнството се приема, че той е искал да жертва сина си Исак.

Евангелието е забранено през 325 година според някои съгласно решенията на Никейския събор. Според изследователи дотогава вярването в Троицата не било наложено официално. Тогава църквата взема решение да унищожи текстовете на евангелията, които не приемат Троицата и налага като официални само 4-те евангелия, които приемат това.

Засега най-старият известен ръкопис на Евангелието на Варнава (Барнабас) е този, който се е намирал през 1709 година у съветника при пруския кралски двор Кример. То е било написано на италиански език. Известно е, че оригиналът на съчинението е написан на арамейски език - майчиният език на Исус. То се определя от Ватикана като апокрифно съчинение. Приема се неговото съществуване, но не и съдържанието му.