Тир с археологически находки от древноримския град Нове бе задържан на митницата край Свищов.

Експонатите на стойност около 117 хиляди долара са открити при полско-български археологически проучвания, финансирани от Република Полша, съобщи Дарик радио.

Преди седем години те са временно изнесени от България, за да бъдат реставрирани в университета „Адам Мицкевич" в Познан, но тъй като са били извън България повече от 3 години, пратката е загубила статута на местна стока и сега подлежи на обмитяване.

Археологическите находки включват 73 паметника на културата - дребни находки от бронз, стъкло и керамика, каменна скулптура, релефи и архитектурни елементи. С най-голям размер са каменни колони и статуи над 2 метра.

Началникът на Свищовската митница поясни, че в такива случаи директорът на Агенция „Митници" има право да освободи стоката от мито, което иначе би възлязло на 40 000 лева.

Уредникът на Историческия музей в Свищов ще изпрати искане до директора на Агенция "Митници" за освобождаване на експонатите от митнически сборове.

Но докато въпросът се уреди, находките ще останат временно на склад в Свищовската митница. Максималният срок за съхранение е до 50 дни.