Турски археолози твърдят, че са открили почти напълно непокътнат храм и гробницата на свети Николай в Анталия, съобщава турският вестник "Хюриет", цитиран от "Гардиън". 

"Постигнахме много добри резултати, но истинската работа започва сега", коментира Чемил Карабайрам, директор на проучвания и паметници в Анталия. - "Може би ще намерим непокътнатото тяло на свети Николай", допълва той.

Почитан за подаръците си и помощта му към бедните, светецът от четвърт век е първообраз на легендата за Дядо Коледа.

През последните години църквата в района на Демре в Анталия, близо до родното му място, е възстановена и привлича много посетители. Демре е построен върху руините на Мира, града, където се смята, че е живял свети Николай.

Смята се, че останките на свети Николай са прехвърлени от Демре от моряци, които ги пренасят в Бари в Италия, където все още стои базиликата "Свети Никола".

Въз основа на документи, получени от района, турските археолози сега вярват, че останките са принадлежали на местен свещеник, а не на легендарния светец, чието тяло все още може да бъде в храмовия комплекс. Кражбата вероятно е станала след изгарянето на църквата и възстановяването ѝ.

Археолозите наскоро започват нови проучвания, откривайки храма под съвременната църква, използвайки географски радари. Те коментират, че храмът е почти напълно непокътнат, но е недостъпен поради наличието на каменни релефи и мозайки, които трябва да бъдат запазени.