В Космоса има планети, които са много по-подходящи за живот от Земята. До този извод са стигнали американски и германски астробиолози. Резултатите от изследването са публикувани в списание Astrobiology.

Изследователите са събрали данни за температурата, влажността и други фактори на околната среда за 4 500 известни екзопланети и са идентифицирали 24 от тях, които са малко по-стари, по-големи, по-топли и вероятно по-влажни от Земята, а също се въртят около бавно променящи се звезди с по-голяма продължителност на живота от нашето Слънце. Според авторите на такива планети, на които те са дали условното название на потенциално "свръхобитаеми", животът е имал повече възможности да се развие до по-висши форми, отколкото на Земята.

Всички тези 24 планети се намират на повече от 100 светлинни години от нас и могат да бъдат изследвани в бъдеще с помощта на космическите телескопи на НАСА "Джеймс Уеб" и LUVIOR, както и с PLATO на Европейската космическа агенция.

"С появата на нови космически телескопи ще получим повече информация, така че е важно да изберем правилните цели", изтъква ръководителят на изследването проф. Дирк Шулце-Макух от Университета на щата Вашингтон, като допълва: "Трябва да се съсредоточим върху определени планети, които имат най-обещаващите условия за сложен живот. Важно е да не се ограничаваме само до търсенето на втора Земя, защото може да има планети, които са дори по-подходящи за живот от нашата."

От Кеплеровския архив на звездите авторите са избрали планетарно-звездни системи с планети от земен тип, разположени в обитаема зона с течна вода. В същото време изследователите са се интересували предимно от звезди от тип G - от същия спектрален клас като Слънцето, както и от по-дълголетни звезди джуджета от клас K.

Работата е там, че G звездите имат относително кратък живот - по-малко от 10 млрд. години. Като се има предвид, че са били необходими близо 4 млрд. години, за да се появи сложен живот на Земята, много звезди, подобни на Слънцето, може да са изчерпали топлината си, преди да се появят сложни форми на живот.

Авторите отбелязват, че отнасянето на планетите към категорията "свръхобитаеми" не означава, че на тези планети определено има живот, просто условията на тях са благоприятни за развитието на сложен живот.