структура на ДНК Целта на хранителната геномика – нова наука, която представлява съчетание между генетика и диетология, е разработването на индивидуална диета за всеки отделен човек на основата на ДНК-анализ, пише Corriere della Sera.

Изданието уточнява, че в един от американските университети в щата Ню Джърси още съществува такава катедра.

Храненето в бъдеще време ще бъде индивидуален процес за всеки човек в зависимост от неговото ДНК. За тази цел е достатъчно да се вземе кръв от пръста, която да се изследва в лаборатория и по електронен път ще пристигне списък с всички характеристики за дадения човек, като той ще бъде актуален във времето.

Напълно е възможно изработването на такива анализи, казва Алфонсо Сиани, изследовател в Института по диетология в град Авелино.

Хранителната геномика изследва въздействието на продуктите върху конкретния човек. Генът при всеки един човек е постоянен но въпреки това съществуват малки генетични вариации, които могат да довдат до различни последствия. Така например, ние оповестихме наличието на няколко генетични вариации, които способстват процесите на затлъстяване, поясни Сиани. Слабият човек, който генетически е предразположен към затлъстяване, с помощта на съответната диета може да предотврати риска от това заболяване. Все пак Сиани изрази съмнението си, че “с помощта на биотехнологиите ние окончателно можем да създадем мазнина, съчетаваща характеристиките на зехтина с тези на рибното масло, но това не е доказателство, че те ще имат такъв ефект, какъвто имат натуралните продукти. А ефектът от натуралния продукт е много по-голям от всичките му ингредиенти.