Двама пионери в областта на изследванията на стволови клетки си поделиха Нобеловата награда за медицина и физиология, съобщава БиБиСи.

Джон Гърдън от Великобритания и Шиния Яманака от Япония печелят наградата за трансформиране на специализирани клетки в стволови клетки и клониране на животни.

Професор Гърдън е използвал проба от черва за клониране на жаби, а професор Яманака изменени гени в препрограмирани клетки.

Когато един сперматозоид опложда яйцеклетката има само един вид клетки. Размножава се и някои от получените клетки стават специализирани за създаване на всички тъкани на тялото, включително нервите, костите и кожата.

През 1962 година Гърдън показва, че генетичната информация в клетка, взета от червата на жаба, съдържа цялата нужна информация за създаване на нова жаба. Той е взел генетична информация и я е поставил в жабешко яйце. В резултат на клонинга се получава нормална попова лъжичка.

40 години по-късно професор Яманака използва различен подход. Той променя вкарването на генетична информация в яйце. Той прибавя четири гени в клетки, които е трансформирал в стволови клетки, които от своя страна биха могли да се превърнат в специализирани клетки.

От Нобеловия комитет заявиха, че те са „революционизирали нашето разбиране как клетките и организмите се развиват".

Тези открития също предоставят нови инструменти за науките по света и водят до забележим прогрес в много области на медицината", допълват.

Има надежда, че техниката ще революционизира медицината в използването на проба от кожа, за да създадат стволови клетки.

Идеята може да помогне за възстановяване на сърцето след сърдечен удар или да се спре заболяването Алцхаймер.

С обявяването на наградата за медицина официално бе дадено началото на седмица за раздаване на Нобеловите награди.