Двойка англичани ще дават показания пред португалски съдия, за да го убедят, че не представляват опасност за малолетните си деца, след като са колабирали от употреба на алкохол, пише вестник „Таймс".

34 годишният Иймън МакГъкин, банков администратор, е колабирал на дивана на рецепцията в португалски хотел, където е отседнало семейството му за уикенда. Съпругата му Антоанет, на 32 години, пъке изпаднала в безсъзнание в бара на хотела пред очите на трите им деца.

Те били приети в болница по спешност, а в това време грижата за децата им, на възраст от 1 до 6 години, е поета от специалисти.

Госпожа МакГъкин настоява пред властите че е изпила само 3 леки бири.

Тя поиска кръвните тестове от болницата да установят какво точно е довело до колапса й във първият ден от ваканцията им.
Източник, близък на семейството заяви: "Тя ми каза, че иска кръвните тестове, тъй като е пила само 3 бири".

На въпрос към него какво може да е довело до колабирането на двамата родители той заяви, че те са били доста изморени, тъй като са станали в 4 сутринта, за да хванат самолета.

В Португалия денят е бил доста горещ и всички тези неща накуп според него може да са причина за състоянието, в което са изпаднали двамата родители.

Той заяви още, че семейството настоява да даде показания пред португалския съдия за случилото се и да го увери, че децата не са в опасност. "Затова останаха тук, а можеха да си тръгнат за Англия веднага след случилото се", уточнява техният близък.

Приятели и съседи на семейство МакГъкин са шокирани от случилото се. Те твърдят, че двамата са предани родители.

Приятел, разговарял с тях докато са в Португалия твърди категорично, че те по принцип не пият и случилото се е реакция от нещо, което са консумирали с вечерята.

Прокурорът се колебае дали да повдигне обвинение за нехайно отношение към децата им срещу двойката, посочени от приятелите им като образец за родители. Това обвинение предвижда над 5 години затвор.

Прокурорът обаче заяви, че рядко може да се стигне до такава присъда, в случай като този на семейство МакГъкин.

Най-вероятно родителите ще се разминат само с предупреждение, а доказателствата ще бъдат изпратени на британските власти.

Случаят предизвика голям медиен отзвук в Португалия и стана пример за това, че британските туристи прекаляват с пиенето докато са на почивка и по този начин излагат децата си на риск.

От Националният институт за спешна медицинска помощ в Португалия заявиха, че да транспортират до болницата английски туристи в алкохолна кома е обичайна ситуация.

Случилото се отприщи безпокойството за нарастващият брой британски родители, напиващи се до безсъзнание в присъствието на децата си.