В следващата половин година Земята ще попадне под въздействието на най-силната за последните 150 години магнитна буря, предизвикана от мащабни изригвания на Слънцето. За това предупреждават британските учени, пише електронното издание Нюз.Ру, като цитира BBC.

Според техните прогнози очакваната буря застрашава да извади от строя важни системи като електроснабдителната и компютрите.

Лондонският ежедневник The Sunday Times съобщава от своя страна, че правителството на Великобритания готви специален закон за извънредните ситуации, който предвижда изключване на електрическата система в страната, за да се намалят щетите от магнитните бури.

Според учените Слънцето е навлязло в цикъл на повишена активност, която ще достигне своя пик през 2012 година. Според техните изчисления предстоящата магнитна буря ще надвишава 5 пъти по сила тази от 1989 година, когато без електричество заради това останаха 6 милиона жители на канадската провинция Квебек.

В същото време по-рано този месец учени изказаха тезата, че слънчевата активност в следващите 20-30 години може рязко да се снижи, което може да доведе до повтарянето на т.н. „маундеровски минимум", което обозначава най-дългото спадане на слънчевата активност от 1645 до 1715 година в Европа.