Чингис ХанС помощта на една-единствена молекула ДНК генетиката понякога може да се впусне в исторически разследвания. Екип от учени от Оксфордския университет публикува изследване, в което се твърди, че 16 милиона души, живеещи в Азия, имат общ предтеча по мъжка линия, пише American Journal of Human Genetics. По думите на ръководителя на групата, Крис Тейлър Смит, този общ родоначалник е не кой да е, ами Чингис Хан (1167 - 1227) или по-точно, негов прадядо по бащина линия, живял преди около 1000 години.

През ХІІІ век Монголската империя се простирала от Китай до Каспийско море. 700 години по-късно следите от нея се забелязват в генотипа на азиатското население от мъжки пол. Така например, у 8 процента от мъжете, живеещи в Китай, Пакистан, Узбекистан и Монголия (където се е простирала Монголската империя) са открити много общи черти в Y-хромозомата.

Тъй като тези характеристики се предават у момчетата без изменения от поколение на поколение, учените твърдят, че те произхождат от един човек. Кой е той? Това е големият въпрос, тъй като Чингис Хан е погребан тайно. До момента гробът му не е открит и неговият ДНК-код не е известен. Затова генетиците прибегнаха до исторически аргументи в подкрепа на своята хипотеза.

Чингис Хан е имал харем. При приключване на всяка от победните си битки той искал победените народи да му дават най-красивите си жени. Неговият най-голям син не му отспъвал и му се родили 40 синове. Неговият внук Хубилай, който управлявал Китай, също имал много наложници и 22-ма законни синове. Всяка година харемът му се подновявял с 30 млади девственици.

Поразителен е фактът, че една линия може да даде толкова многочислено потомство, заяви пред The New York Times Робин Данбар, британски специалист в областта на човешката еволюция. Разбира се, потомците биха били много повече, ако имаше сведения за поколението по женска линия.

Линията на хановете е била много плодовита и може да се предположи, че дъщерите също са били толкова много, но в това патриархамло общество те не са били са особена почит, коментира електронното издание NEWSru.